VAD ÄR EN FAMILJEKONSTELLATION?

Som stjärnorna på himlen är fasta i sina konstellationer, på liknande sätt kan vi människor under vår uppväxt hamna i fasta mönster i våra familjer. Dessa mönster kan ibland vara svåra att se men de kan ändå styra våra liv på ett sätt som gör att vi inte lever de liv vi skulle önska.

Varje familj har sitt livsträd med olika livshändelser som påverkar oss. När familjer genomgår stora starka livshändelser påverkar de oss på ett större sätt än vad vi vanligtvis tror. För att klara av att fortsätta leva vidare efter traumatiska skeenden stänger vi ofta av oss själva och slutar känna. Vi pratar inte gärna om smärtsamma upplevelser utan familjehemligheter sopas lätt under mattan. Trauman och outtryckta känslor kan ärvas från generation till generation — det kallas ”epigenitik”.

Ett generationsöverskridande trauma är överföringen av emotionell, fysisk eller social smärta från en person till dennes barn. Peter Loewenberg är psykohistoriker och professor vid University of California. Han är en av de mest framstående experterna när det kommer till studier kring generationsöverskridande trauman. Han förklarar att undanträngd sorg och obearbetade trauman påverkar kommande generationer på många olika sätt.

”Ett generationsöverskridande trauma är överföringen av emotionell, fysisk eller social smärta från en person till dennes barn. Det ligger betydligt djupare rotat än beteende som bara är inlärt. Vi talar om epigenetik. Det handlar om hur miljömässig påverkan kan förändra hur vissa gener tar sig i uttryck.” (Generationsöverskridande trauma - vad är det?)

Alla relationer, även utanför en familj, bildar system. System kan vara allt ifrån familjer, organisationer, kulturer, vår relation till oss själva och våra mål i livet. Vi lever i ständig relation med vår omvärld som både påverkar och påverkas av de olika system i vilka vi ingår.

Vad är familjekonstellationer?

Familjekonstellationer är en metod för terapi och personligt växande utvecklad av den tyske terapeuten Bert Herllinger. Hellinger arbetade under 1950 – och 60 – talet i Kwazulu Natal, Sydafrika som präst, lärare och under en period som rektor vid en katolsk mission. Under sina 16 år i Sydafrika kom Hellinger i kontakt med Zulukulturen, deras traditioner och synsätt att se på livet. Han såg och upplevde hur de bearbetade och hanterade trauman och livets stora händelser. När Hellinger vidareutbildade sig till terapeut under 1970-talet i Europa tog han in detta synsätt och erfarenheterna från tiden i Sydafrika och utvecklade metoden kallad Familjekonstellationer eller Systemiska konstellationer.

Systemisk familjeterapi innebär att man försöker ta reda på om någon inom den utvidgade familjen är påverkad av i tidigare familjemedlemmars öden. Det kan man göra genom familjeuppställningar. När påverkan klarlagts dragits fram i ljuset kan personen i fråga lättare befria sig från den.

Familjekonstellationer möjliggör en djupare förståelse av dig själv än den psykologiska historia som du bär med dig. Metoden avslöjar eventuell dold dynamik som pågår i familjen och kan påverka ditt liv, det kan vara något som inte fungerar och kan vara ett lidande för dig och din nuvarande familj.

Dock kan metoden bakom familjekonstellationer användas i en vidare bemärkelse – en ”systemisk konstellation” kan användas inom alla områden av våra liv, som exempelvis parrelationer, utmaningar med barn, tonåringar med psykisk ohälsa, fysiska problem och sjukdomar, livsfrågor, att hitta vår kreativitet, men även inom arbete, företagande, organisationer och till och med hela bolag.

Familjen — En boja eller en kraft?

Metoden med systemiska familjekonstellationer ger dig möjlighet att få ett helhetsperspektiv. De ger en bättre bild av vad som egentligen pågår under ytan – hur det såg ut för din familj och om ditt problem har roten i ett tidigare skeende i familjens historia. Att bli varse den nya bilden kan upplevas i en konstellation och kan bidra till avslappning på en djup känslomässig nivå, du har möjlighet att lämna sådana trauman bakom dig, kanske till och med förstå att de givit dig något, de dem som något rikt och ge perspektiv på dina din familj i flera generationer tillbaka. Detta ger ofta möjligheten att på ett medvetet plan frigöra den kraft som familjesystemet kan ha låst upp. Det är ett sätt att med kroppen skapa ett nytt minne av hur det känns när man befinner sig på sin rätta plats och i samklang med sitt liv och sitt livsöde.

Som Bert Hellinger uttryckte det: “Familjen kan antingen vara en boja eller en kraft”.

Tre grundläggande principer

När Bert Hellinger skapade metoden såg han att arbetet grundar sig på tre principer:

Tillhörighet

Varje person i en familj har lika rätt att höra till — oavsett händelser.

Ordning

Varje person  i en familj har sin rätta plats.

Balans

Det behöver finnas ett rättvist flöde av givande och mottagande mellan alla personer i en familj.

Konstellationen — en läkande ceremoni

Konstellationer fungerar som en läkande rit, utan förutbestämd struktur, ett resultat av dynamiken som uppstår i arbetet. Familjekonstellationer bygger på ett synsätt som är grundat i Hellingers observationer av vissa naturfolk i Zulu-regionen i Sydafrika. Hellinger såg att stora starka livshändelser inkluderades som en del av livet – livets olika skeenden accepterades som en naturlig del av livet och välkomnar alla känslor. Genom att ta hjälp av ritualer och ceremonier för att bearbeta det förflutna, kunde de gå vidare med sina liv.

Epigentik och flöde

Man har sett i hundratals konstellationer att starka livshändelser i en familj påverkar personer i nästkommande generationer. Familj, barn och barnbarn blir indragna och hjälper sin familj bakåt på en helt omedveten nivå. Det forskas nu bland annat på Karolinska Institutet om hur trauman och känslor ärvs från generation till generation, något som kallas ”epigenitik”.

“There is a crack in everything. That’s how the light gets in."

Leonard Cohen